Wednesday, 12 October 2011

Jangan Kasihankan Aku...

Minggu lepas...
Seperti biasa hari Khamis mmg tempat kerja aku ada mesyuarat mingguan...
Kali nie membincangkan sebuah program yang boleh dianggap agak besar...

Pernah aku coretkan di blog ini...
Kitorang mula bertugas dgn boss baru bermula bulan puasa lepas...
Kiranya usia boss di tempat kami masih terlalu baru...
Banyak benda yang boss belum tahu...

Boss aku nie aku dah kenal masa aku kecik2 dulu...
Zaman aku masih di bangku sekolah lagik...
Skg dia dah jadi boss aku...
Cam tak caya pun ada...

Nak jadi kisah, dalam mesyuarat tuh kami diagihkan dengan tugas masing2...
Biasalah mmg gitulah kat mana2 pun kan...
Tiba tang aku boss ada kata "Puan X, macamana dengan sumber kewangan?"
Kawan2 yang lain cepat2 mencelah...
"Cik la boss..."
Aku wat2 bizi menyemak itu dan ini...Haha...!!!

Tetiba spontan dari mulut boss...
"Eh, ye ker...Kesiannya..."
Huh...!!! Sentap hati mak nak...


Dan tanpa sedar spontan juga mulut aku melontarkan kata2...
"Encik, tak baik tau..."
Dalam nada yang amat jelas sbb suara aku mmg jenis kuat...

Dia spontan...Aku pun spontan...
Akhirnya seisi mesyuarat terkuncam...

Usai mesyuarat itu, aku berfikir panjang...
Malangkah golongan orang yang berstatus bujang seperti aku...
Orang yang berstatus bujang itu tergolong dalam kategori seseorang yang gagal dalam kehidupan kah...
Adakah dunia ini tempat untuk orang berkahwin dan orang bujang sekadar menumpang sahaja...
Orang yang tidak berkahwin memang layak dikasihanikah...
Orang yang berkahwin itu memang betul2 berjaya dan bahagiakah kehidupan mereka...
Aku faham dengan sunnah Rasul...
Tapi masyarakat sedar atau tidak akan makna qada dan qadar...


Tak sangka aku seorang yang kasihan...
Sungguh, selama ini aku rasa aku manusia normal...
Rupa2nya ada segelintir masyarakat memandang aku dengan kasihan...
Tolonglah...Jangan pandang aku dengan pandangan yang kasihan...
Aku tak memerlukan itu...
Sungguh aku tak berbangga langsung kalau dipandang sebegitu rupa...

Sekian Terima Kasih...

1 comment:

^faRah^ said...

org mmg skeptikal klu kawen lambat kan..
takpe..biarkan mereka...
tak hidup ngan pujian tak mati ngn kejian pon kan
my opismate pun ramai je tak kawen..hokeh je..

sabarlah ye...hidup ni umpama roda..
ada masa kita di ats dan ada masa kita d bawah..
berdoa..berdoa..dan berdoa...