Thursday, 29 December 2011

Serabut Kepala...

Aku tengah baca novel yang aku beli dua hari lepas...
Tak payah la cakap tajuk apa...
Seperti biasa aku beli sebab tertarik dengan sinopsisnya yang ala2 Full House dan Princess Hours...
Standard lah tu kalau sinopsis bercerai berai, kematian laki atau bini, pernah ternoda, kena dera ibu tiri, hidup bermadu dan sewaktu dengannya memang aku takkan beli...
Walaupun sebenarnya segala kisah nie ada dalam novel yang aku beli...
Tak kisahlah asalkan tak tertulis kat sinopsis tuh...

Novel yang aku tengah baca nie buat aku serabut...
Aku baru baca sampai bab 8...
Jauh lagik untuk habis...
Plotnya memang menarik...
Itu aku akui...
Memang sentiasa tak sabar nak baca bab seterusnya...

Cuma aku rasa tak wajar seorang penulis menggunakan bahasa daerah yang tak boleh difahami oleh rakyat Malaysia secara umumnya...
Kalau dialihbahasakan atau diterangkan maksudnya tak apa lah...
Nie aku tergagau2 apa makna ayat tuh...
Mustahil untuk aku faham bahasa suku kaum di Sabah / Melayu Brunei...
Err...sebenarnya aku pun tak tahu bahasa apa tuh sebab penulis pun tak kata nenek dia tu cakap bahasa apa...

Err...mama tua tu nenek ker...???
Penulis pun tak nyatakan mama tua tu gelaran apa untuk orang di Labuan...
Kalau di tempat aku, mak tua tuh isteri pertama untuk pasangan yang berpoligami...
Hrmmm... Pening laa...

Inilah nilai harga RM19.90 yang perlu aku bayar...
Meneruskan pembacaan dengan mengabaikan dialog2 yang aku tak faham pun kalau aku baca jugak...
Ruginya kalau setiap yang dituturkan itu adalah isi cerita yang penting...
Tentu fahaman pembaca pada keseluruhan plot cerita juga tidak jelas...

Mudahnya beginilah...
Aku orang jawa...
Tapi aku tak pernah tulis bahasa jawa pun dalam blog nie sebab aku rasa orang lain tak faham...
Tang aku feeling2 glamour orang baca blog aku nie kira abaikan lah yer... Kah kah kah...!!!

Aku saiki tengah mboco novel seng tak tuku rong dino lepas...
Ora payah tak omong ne lah tajuk ea...
Koyo biasane aku tuku novel ki pasal sinopsis ea seng koyo Full House karo Princess Hours...
Nek sinopsis wong pegatan, kepaten bojo, pernah kebacut, dikeplaki mak tiri, wong dimadu memang ora tak tuku...
Walaupun sak benere seng tak omongne ki eneng nang njero novel seng tak tuku...
Ora kisahlah asal ora diomong ne nang sinopsis ea...

Nie perenggan pertama entri nie aku translate ke bahasa jawa...
Adakah korang faham kalau korang bukan orang jawa...
Uwaa... Uwaa... Uwaa...!!! Nie la yang aku rasa sekarang...

4 comments:

Azzah AR said...

Saya suka entri ini dan menyokongnya. Teruskan membaca novel-novel yang baik ya! (^_^)b

Husna Adnan said...

Entri yang bagus! :D

Fitri said...

Hip! Hip! Huray!!

Mengapa saya bersorak gembira?

Adakah gembira kerana Zai Vis telah serabut kepala?

Tidak.. saya bersorak gembira kerana berjaya membaca entri ini tanpa berserabut kepala..

Yeay!..

Zai Vis said...

Terima kasih Azzah AR, Husna Adnan dan Fitri kerana sudi baca entri saya...
Sekadar luahan rasa jer... Hehe...!!!
Saya dah baca habis novel nie...
Memang seronok dan plot cerita yang menarik...